De du behöver veta om fönsterputsning

Grundutrustning

Bra rengöringsmaterial är halva jobbet! Detta inkluderar:

– en hink med ljummet vatten
– ett rengöringsmedel med hög fettupplösande effekt
– en torkare
– mikrofiberduk
– en mjuk absorberande svamp
– till två gamla kökshanddukar

Förresten, visste du att alkohol är ett välkänt hushållsmedel som användes för att rengöra fönster under din mormors tid? Spirit har ett mycket högt alkoholinnehåll. Detta gör att vattnet kan förångas snabbare och fönstren är rena och strimmelfria!

Perfekt rengöringsväder

En ljus dag är perfekt för rengöring av fönster. Damm, smuts och ränder syns så snabbt och områden som är särskilt nödvändiga kan behandlas intensivt. Men var försiktig! Om solen skiner direkt på fönsterrutorna är det bättre att skjuta upp städningen till en annan tid på dagen. Strålarna bländar för mycket och blandningen torkar för snabbt på fönstret. Molniga dagar är emellertid också mindre lämpliga för rengöring av fönster, eftersom möjliga ränder då kan ses mindre lätt vid polering.

Från utsidan till insidan

Innan det kommer till rutorna är det ramarnas tur. Med en trasa eller svamp och ett extra stänk av tvättmedel kan du bäst ta itu med smuts som har kommit till ramen från utsidan (bilavgas, sot, pollen) och inifrån (värmeloft, fuktighet, insektssmuts). Glöm inte fönsterbrädorna!

Nå fram till glaset

Nästa steg – fönster. Om de är hårt täckta med damm eller pollen rekommenderas det att du först borstar det grova smutset med en mjuk kvast. Sedan går det att arbeta med blandningen och en mjuk svamp eller trasa. Fasta smutspartiklar lossnar vanligtvis genom att blötlägga dem och skonsamt gnugga. För kalkfläckar – ofta på rumslängda fönsterrutor som är starkt utsatta för regnstänk – kan vinäger läggas till (tillämpas även outspädd) för ett bättre resultat.

Dra av som ett proffs

De våta fönstren kan torkas optimalt med ett speciellt fönsterskrap. Dra fönstret från det övre vänstra hörnet i en diagonal linje till det nedre högra hörnet. För mindre rutor, inklusive gallerfönster, arbetar du från vänster till höger uppefrån och ner. Torka av överskottet av vatten som samlas in på avtorkaren med en trasa eller en kökshandduk. Slutligen absorbera den återstående fukten på kanterna och gummitätningarna med en trasa. Om det fortfarande finns ”blinda” fläckar på rutan, polera med en ludd fri torr trasa.

Rengöring i sista minuten

Ibland måste det bara vara snabbt, t.ex. när ett överraskningsbesök (svärmor) tillkännages. Specialglasstädare är redo för att putsa dina fönster. Kontakta oss för fönsterputs i Stockholm!