Den kompletta översikten: rengöring av fönster är enkelt

Alla vet att rengöring av fönster är utmattande. Enligt en studie så är förutom att stryka kläder, rengöring av fönster en av de mest irriterande uppgifterna i hushållet. Inte konstigt att vi gillar att skjuta upp det ansträngande rengöringsmaraton så långt som möjligt. Tyvärr skärper vårsolen våra ögon för ränder och smuts på fönstren. Som en motivation för omfattande fönsterrengöring: Visste du att du bränner cirka 120 kalorier bara trettio minuter efter att du har rengjort fönstret? Detta gör det lättare att få ut vattenskopan, stegen och fönsterrengöraren ur garderoben! Med dessa tips och tricks kan du göra den irriterande fönsterrengöringen mycket enklare:

Så att fönstergipsen inte faller i vattnet

Rengöring av fönster när det regnar – vem gör det? Det är dock inte tillrådligt att rengöra fönstret i den glödande solen. Om himlen är grå och grumlig kan du knappt se strimmor och kan därför inte ta bort dem effektivt. I starkt solsken torkar däremot rengöringsvattnet för snabbt och fula strimmor dyker upp. Det perfekta vädret för rengöring av fönster: lätt solsken och måttliga temperaturer. Vårrengöring är perfekt för detta – med vårliknande temperaturer går arbetet ändå mycket snabbare.

Redskap och rengöringsmateriel

Goda nyheter: Du kan säkert klara dig utan dyr specialutrustning. En hink med vatten, en trasa och en mikrofiberduk för att torka av räcker för en första rengöring. Ändå finns det några tips som underlättar rengöring av fönster:

I början av rengöringen är det viktigt att ta bort grov smuts – på detta sätt håller du inte bara dina fönster utan också vattnet rent så länge som möjligt. En mjuk kvast eller en handborste är perfekt för detta. Använd dock alltid en mjuk trasa eller mikrofiberduk för våtrengöring. Varning: Den grova sidan av diskborstar lämnar repor på fönstret och ska därför inte användas vid rengöring av fönster.

Med destillerat vatten är rengöringsresultatet mycket bättre än med kranvatten, eftersom det inte finns någon kalkavlagring. Lägg bara till ett streck konventionellt tvättmedel i det varma vattnet. Grönsaksälskare missar inte heller fönsterrengöringen: gnugga bara fönstret med en halva potatis. Stärkelsen den innehåller garanterar en glänsande effekt och en strålande sikt.

Nu är det dags för den torra trasan. En gummiskrapa är bäst för torkning – den är inte bara lätt att göra för hand, du kan också återanvända skrapan om och om igen, till exempel för att duscha eller rengöra kakel. Har du inte en gummiskrapa till hands? Inget problem: en högkvalitativ mikrofiberduk eller tidning kan hjälpa. Se bara till att det inte lämnas spår ifrån bläcket om du använder dig av tidningen.

På trasan, redo, gå

Nu kan den faktiska fönsterrengöringen börja. När du har tagit bort grov smuts, torka av fönsterkarmen med en fuktig trasa. Tvåla dessa från topp till botten. Byt ut vattnet däremellan när det blir för smutsigt. Försök att använda tvättmedel sparsamt, eftersom skummet som uppstår gör strimmorna ännu mer gynnsamma.
Vårt tips: Rengör alltid insidan av fönstren först, eftersom de är mindre smutsiga – så kan du använda vattnet längre. Detta skyddar inte bara miljön utan också våra nerver och sparar onödiga promenader till kranen.

Rensa ytan för din gummiskrapa: Börja i det övre vänstra hörnet och arbeta dig horisontellt. Torka avdragaren efter varje drag torr på en trasa eller kökspapper. Avsluta slutligen den återstående fukten på fönsterkanterna med en mikrofiberduk eller tidningspapper.

Om fönstren har blivit lite tråkiga med tiden kommer lite linolja att hjälpa. Lägg bara på en mjuk trasa och torka av fönstren med den. Oljan måste träda i kraft en kort stund och tvättas väl av (det är bäst att polera med en mikrofiberduk i förväg).

Dammsug bort ränder

En dammsugare för fönstret? Det finns verkligen! Fönsterdammsugaren ser ut som en liten handdammsugare – och det är precis så det fungerar. Efter att ha tvålat in rutorna sugs vattnet helt enkelt bort. Detta innebär att trasor och gummiskrapor kan stanna kvar i rengöringsskåpet. Dammsugning av fönstret skyddar våra fönster från för mycket ansamlat vatten och överhängande översvämning av rutan. Fönsterdammsugaren samlar upp vattnet i en behållare och du kan senare kasta det i diskbänken eller toaletten. Detta minskar rengöringstiden till 2–3 minuter per fönstersida.

Men mer envisa fläckar bör tas bort på traditionellt sätt för hand och vi sparas inte heller att torka av fönsterkanterna torra med fönstersugaren. Om du fortfarande får en dammsugare, se till att kontrollera utrustningslistorna med dina krav när du köper. Om du har takfönster måste dammsugaren arbeta över huvudet. Det finns ett praktiskt förlängningshandtag för särskilt höga fönster.

Anställa fönsterputsare med kunskap

Tips eller inte: Att använda en professionell fönsterrengöring är ofta vår sista utväg. Särskilt stora områden, vinterträdgårdar och fönster i stora höjder kan rengöras mycket snabbare och framför allt säkert med lämplig utrustning. Men även om dina fönster är lätta att rengöra, bör du ta en paus då och då. Det är inte så dyrt som du ofta tror. Hos oss kan du få erbjudanden från ditt område helt gratis och utan förpliktelse. Du tar dig tid att bestämma det mest lämpliga och bokar sedan din professionella fönsterputs. Vi är bäst på fönsterputs i Stockholm!