RENGÖR FÖNSTER… ORDENTLIGT

Rengöring av fönster är en av de mindre populära sysslorna för de flesta. Å ena sidan måste vädret vara rätt, å andra sidan tar det mycket tid och då ska inga streck lämnas kvar. Att städa fönster ordentligt kan vara en utmaning, men vi berättar hur.

Du får aldrig rengöra fönster i solsken eller dåligt väder. Du kan göra rutan ren, men eftersom solen torkar fönstret för snabbt kommer ränder alltid att vara kvar. Med grå moln, å andra sidan, kanske du inte ser all smuts och du kan inte polera dem ordentligt.

Om fönstren är mycket smutsiga eller om det finns pollendamm på rutorna rekommenderas att du i förväg tar bort detta med en kvast eller en dammborste. Detta minskar risken för repor i fönsterrutan.

Börja sedan med att först ta bort den grova smutsen med en trasa eller mjuk svamp, glöm inte fönsterramarna. Tvåla glaset från topp till botten och mycket viktigt därefter: byt vatten! Rätt fönsterrengöring fungerar bara med rent vatten.
Fönsterrutorna och ramarna rengörs med en blandning av ljummet vatten och några droppar normal tvättvätska. Rutorna kan enkelt rengöras med en mikrofiberduk. Polera sedan rutorna med en luddfri bomullstyg och fönstren rengörs strimmelfria.
Många hemmafruar använder läder i stället för en mikrofiberduk. Detta ska vara tillverkat av mycket mjukt material och ska alltid sköljas med saltvatten efter användning. Om du fortfarande ser ränder ska du fukta dem igen med en och torka med en mikrofiberduk.

Se till att trasorna du använder för att rengöra fönstren aldrig sköljs med tygmjukgörare, annars garanteras ränder.

Under mormors tid användes inga trasor. Tidningspapper tjänar åtminstone också syftet. Rengör först fönstren med blöt tidning och torka sedan av dem och torka dem.

Om du inte vill använda trasor eller vävnader kan du använda ett alternativ. Tvåla glaset först som nämnts, men använd sedan en torkare med en gummil för att torka av glaset. Den här drar den med lätt tryck som börjar horisontellt uppifrån, spår för spår över det såpade fönstret och tar bort överskottet av vatten från fönstret. Torka alltid av torkarbladet kort på en luddfri trasa så att den är torr igen och du kan fortsätta använda den. Därefter rekommenderas det fortfarande att ta bort eventuella rester av vatten från skrapan med en mikrofiberduk eller skinnläder. När det gäller en torkare med gummiblad, bör du också se till att den är rak och stabil och på inget sätt sprött eller porös.

Med dessa värdefulla tips kommer du säkert att kunna rengöra nästa fönster. Ta dig tid och börja med små fönster. Du ser att rengöring av fönstret inte är så svårt och dina vänner kommer att se när de nästa besök att fönstren är värda att rengöra utan att lämna streck.

Kontakta oss för professionell fönsterputsning i Stockholm?