Rengör fönster som proffsen

När dagarna blir lättare visas lägenheten plötsligt i ett helt annat ljus. Inte bara är varje damm fläck synlig, fönsterrutorna avslöjar också fettfläckar och kalkrester. För att du ska få en klar utsikt över den gröna prakt och din lägenhet lyser i ny prakt för att fira våren, rengör dina fönster som proffsen!

Rengöring av fönster är koncentrationsfråga, även för utbildad städpersonal. Det finns kvar sträck, regndroppar som lämnar envisa kanter eller rutan ser tråkig och otålig ut. Men förtvivla inte. Vi har sammanfattat alla tips och tricks för dig och vem vet, kanske kan du spegla dig själv i din fönsterruta efter nästa fönsterrengöring.

Förberedelse

Rengör inte nödvändigtvis fönstren i skymningen eller på en regnig höstmorgon. En lätt solig dag är idealisk, vilket får fram varje plats och varje strimma. Ta på dig bekväma kläder, för ingenting är mer irriterande än en snäv skjorta som går upp med varje stretch.

Nu har du en mopphink med varmt vatten redo. Envisa smutspartiklar bör blötläggas innan du rengör fönstret.

Rengöringsduk

Rätt rengöringsduk är viktigt för god fönsterrengöring. Kommersiellt tillgängliga svampar och trasor i bomull hör definitivt till på ingen lista. För även om de absorberar mycket vatten, avger de också det igen. De är därför olämpliga för streckfri rengöring. Svampens grova baksida bör behandlas med försiktighet eftersom den kan repa glaset. Följande rengöringsredskap är bättre:

Mikrofiber: Med sina extremt fina fibrer är mikrofiberduken finare än siden eller bomull och även vattenavvisande. Dessa två egenskaper gör det till ett mycket populärt redskap för fönsterrengöring.

Läder: Materialet är extremt tunt, absorberar knappt vatten och är därför underbart lämpligt för strimmelfri rengöring. Chamois ska sköljas i varmt saltvatten efter användning.

Köksrulle och tidning: Papper absorberar fukt utan att släppa ut det och förhindrar ränder vid rengöring och polering av släta ytor.

Gummi skrapor: De är bra för stora fönster, inte nödvändigtvis små badrumsfönster. Tyvärr lämnar de ofta vattenmärken som måste rengöras igen efteråt.

Rengöringsprodukter

När det gäller rengöringsmedlet är det värt att använda beprövade hushållstrick för att rengöra fönster. Du bör definitivt avstå från att använda tvålbaserade medel, eftersom tvålrester vanligtvis kvarstår även efter upprepad rengöring med vatten.

Vatten: Många svär vid varmt vatten utan tillsatser. För ett ännu bättre resultat rekommenderar experter destillerat vatten.

Lägg till ett stänk vinäger i vattnet för att ta bort kalkfläckar.

Vissa svär genom att behandla glaset med alkohol efter rengöring. Varför? Detta ger tillbaka glansen: dropparna rinner ner i fönstret istället för att hålla fast vid den och lämnar oattraktiva kanter.

Linolja: För att fylla på den kan du polera glasytan med linolja. Det ger en blank fönsterruta.

Torkningsteknik

Osynlig smuts är ofta dold i silikontätningen på fönsterkanten. Så börja vid kanten för att inte fördela det onödigt över hela rutan. Rengör rengöringsredskapen noggrant och torka sedan fönsterrutan med cirkulär rörelse, uppifrån och ned.
Om du arbetar med en torkare med gummiblad, dra först skivan längs kanterna och sedan på ett diagonalt sätt från topp till botten. Se till att gummiskrapan har rätt bredd. I allmänhet, ju större storlek, desto färre ränder som kan uppstå. Vi rekommenderar en bredd på 50 cm.

Kontakta oss för professionell fönsterputsning i Stockholm!