Tänk på detta vid fönsterrengöring

Undersökningar har visat att rengöring av fönster inte är en av favorituppgifterna i det svenska hushållet. Anledningarna till detta är olika. Flera välkända ursäkter användes från ”inte värt det” till ”ingen aning om hur man gör det ordentligt”. Men det borde få sitt slut här och nu! Rengöring av fönster är inte svårt, och om du lär dig några tips och tricks kan det till och med vara riktigt kul. När solen skiner genom dina glittrande rena fönster kommer du att känna glädje, vi lovar! Det är därför som detta blogginlägg nu innehåller de mest beprövade råd som gällde fönstret.

Säkerhet först – säkerhet vid rengöring av fönster

Vissa fönster är svåra att nå på grund av deras läge och utgör därför ett problem för många människor. Att lämna dem orenade är inte möjligt på lång sikt, därför använder vissa riskabla metoder för att komma till de drabbade fönstren. För att undvika att falla rekommenderar vi därför att du alltid använder en säker trappstege istället för att klättra på fönsterbrädor, möbler och liknande. Innan du använder den bör du kontrollera stegen en gång för säkerhet – speciellt om den inte har använts på länge. Sitter alla stegpinnarna ordentligt fast? Vacklar gummifötterna? Du kan bara koncentrera dig på dina fönster efter en ordentlig kontroll av stegen. Se även till att stegen står mycket stabilt innan du klättrar upp.

Rengör först insidan och sedan utsidan

Detta tips är särskilt viktigt för oss eftersom det hjälper till att skydda miljön. Vatten är en värdefull vara som vi inte bara ska slösa bort. Idag finns därför många effektiva och miljövänliga lösningar för rengöring i hushållet. Av denna anledning rekommenderar vi alltid att rengöra fönstren inifrån först och sedan från utsidan. Inuti är fönstren vanligtvis mycket mindre smutsiga än utanför. Det är därför du enkelt kan klara dig med en fylld hink med vatten mycket längre än i början med utsidan. Miljöskyddet börjar med det lilla.

Byt vattnet regelbundet

När och hur ofta du vill byta rengöringsvatten beror naturligtvis helt på graden av nedsmutsning och storleken på fönstret. Efter att flera fönster har rengjorts blir ramen och fönsterglaset helt enkelt inte ordentligt rena och en vattenförändring bör övervägas. Som en tumregel har det dock visat sig vara effektivt att byta rengöringsvattnet var 5-6: e fönster. Rengöringsdukarna bör också bytas ut regelbundet för att uppnå bästa resultat.

Använd lämpliga kläder

Det är självklart att du inte ska städa i dina finkläder. Det är ändå lämpligt att bära tätt passande kläder när du väljer kläder om du vill rengöra dina fönster. Lösa kläder kan snabbt fastna i dörr- eller fönsterhandtag och utgör därför en ytterligare risk för att falla. Om du använder trappsteg bör du vara uppmärksam på robusta skor med halksula. Flip flops, sandaler och liknande är inte heller en bra idé när du rengör fönster på sommaren.

Rätt rengöringsmedel

För en framgångsrik fönsterrengöring är och förblir rätt rengöringsmedel kanske det viktigaste. Fall inte för billiga glasrengöringsmedel från snabbköpet! Dessa är ofta dåliga för miljön och är inte bra för dig eller dina fönster heller för den delen. Effektiva, miljövänliga alternativ, som sonett glasrengöringsmedel, rengör alla fönsterglas tillförlitligt och utan att lämna ränder. Resultatet är perfekt om du också använder en glasskrapa.

Lycka till med din fönsterrengöring!