Tvätta fönster utan streck i fem steg

Du vill ha rena fönster. Nej. Du vill ha streckfria, rena fönster. Ett perfekt resultat är inte alltid lätt att uppnå. I detta rengöringstips kommer vi att titta närmare på orsakerna till ränder på ditt fönster och rätt teknik för att tvätta fönster.

Varför ser jag ränder på mina fönster?

Innan vi går in i en steg-för-steg-plan med vilken du tvättar fönster utan streck är det viktigt att ta en titt på de tre största orsakerna till dessa ränder på dina fönster.

Gummit på din torkare

Den vanligaste orsaken är ett problem med gummit på din torkare. När det gummit är skadat, hårt eller bara löst i torkarhållaren, är risken för ränder hög. Håll dock ögonen på gummits skärpa. Om gummihörnan har slitit till en trubbig båge kommer du aldrig få med dig allt vatten när du torkar fönstret.
Innan du tvättar dina fönster bör du därför kontrollera om ditt gummi uppfyller dessa kriterier. Ett gummi är en av de viktigaste egenskaperna för ett starkt resultat. Professionella fönsterputsare förbrukar en hel del gummin per vecka!

Förorening på dina fönster

Har du ett bra gummi men ändå inget strimmelfritt resultat? Kanske är det på grund av föroreningar i ditt fönster!
Mycket stark förorening (fågelavfall eller torkad färg) eller vidhäftad förorening (t.ex. limrester från klistermärken) upplöses inte alltid omedelbart när du tvättar fönstret. När du börjar torka av fönstret efteråt smetar du ut lite av den föroreningen, vilket resulterar i streck.

Teknik

Att tvätta fönster är inte något du bara gör. Det finns en viss teknik bakom det. Använd rätt teknik och du kommer antagligen att hamna med ett streckfritt tvättat fönster. Tyvärr kan små tekniska fel redan leda till små ränder, som att sätta för mycket eller för lite tryck på torkarbladet.
Men vilken teknik är rätt? Vi kommer att gå igenom dessa nedan.

Tvätta fönster utan streck med rätt tvättpaketet

Förbered dig

Innan du börjar bör du vidta några försiktighetsåtgärder.
Se till att du har alla dina material till hands och lägg skydd för marken under fönstret vid behov.
Fyll en fönsterbricka med kallt kranvatten och tillsätt fönsterrengöringsmedlet. Gör det i den ordningen så att du undviker skum.

Ge ett smidigt fönster

Ojämnheter på ytan på ditt fönster kommer att skada gummit på vindrutetorkaren. Se upp mycket noggrant, eftersom ett smidigt gummi säkerställer att du torkar fönster utan streck. Genom att i förväg ta bort stenar, torkad färg och fågelbajs minskar mängden skador på din torkare och vilket resulterar i att du kommer kunna fortsätta rengöra dina fönster utan ränder under en längre tid.

Tvätta fönstret med mikrofiberbrickan

Placera mikrofibertrasa på en hållare och sänk ned i hinken med tvätt blandningen. Ta ut den och pressa ut överskottet av vatten.
Börja längst ner till vänster mot ramen i ditt fönster.
Arbeta dig upp och se till att hålla dig mot ramen.
När du är på toppen, flytta från vänster till höger och från topp till botten.
OBS! Om du är vänsterhänt, gör detta steg speglvänt!
Blöt svampen i hinken, vrid ut den och rengör fönsterkarmarna.
Du har nu tvättat fönstret och rengjort ramen. Dags att ta ut torkaren!

Torka bara av fönster!

Detta steg är det viktigaste av alla. Både ditt material och din teknik säkerställer ett streckfritt resultat vid vindrutetorkning. Följ varje steg noggrant så kommer du också få tag på det med några övningar.
Du börjar med att fukta gummit. Detta gör det mycket lättare för din torkare att glida över fönstret.
Kommer du ihåg hur du fuktade fönstret i steg tre? Bra! Använd samma teknik när du torkar fönstret, men se till att:

– Torka av fönstret med en smidig rörelse. Ju fler rörelser du behöver, desto större är risken för streck och droppar efteråt.
– Du sätter inte för mycket eller för lite tryck på din torkare. Du kan helt enkelt skjuta ett gummi som är helt i ordning utan att sätta för mycket tryck över ditt fönster utan att lämna vatten kvar.
– Du håller svampen längst ner i fönstret under torkaren. På detta sätt absorberar du det mesta.

Du kanske inte kan tvätta fönstret strimmelfri i en jämn rörelse. Lyckligtvis ger övning färdighet! Lyckas du inte omedelbart? Tvätta då bara fönstret igen och börja igen tills du är nöjd med det uppnådda resultatet.

Efterbehandling

Torka alla sidor av fönstret och ramen med en torr mikrofiberduk. Droppar kan också sätta sitt märke på din ram!
Om du har följt alla stegen korrekt bör ditt fönster tvättas utan streck.

Om du är intresserad av professionell fönsterputsning så finns vi här för dig, kontakta oss om du inte orkar ta dig an ditt fönsterarbete i Stockholm.